Jump to content

  •  


   
Where Flight Simulation Enthusiasts Gather from Around the World!

HOT SPOTS:
 rarrow.gif The 2014 Demographic Survey! - NEW!

rarrow.gif What's new in the Library

rarrow.gif Member Blogs

rarrow.gif Member Reviews - Contribute a Review!
rarrow.gif Bargain Hunters Forum
rarrow.gif Classified, Want, Swap Ads

rarrow.gif AVSIM Team Speak System

rarrow.gif Video Library
rarrow.gif Image Gallery
rarrow.gif Community Links Library
rarrow.gif Tutorials

rarrow.gif FS9. FSX & P3D CTD Guide

rarrow.gif FSX / P3D Configuration Guide

rarrow.gif AVSIM Publications 



Simulation's Premier Resource!

AVSIM is a free service to the flight and simulation communities. Please help us keep it that way. Donate what you can today! Thank you for your support!











. . .
Photo
- - - - -

FXAA for FSX


  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 VirginAus737

VirginAus737

    Member - 1,000+

  • Members
  • 1,596 posts
  • Joined 3 Years and 26 Days Ago.

Posted 28 January 2012 - 03:49 AM

Hi, any one know how to get the FXAA from nVidia working with FSX?Thanks,
Both optimists and pessimists contribute to our society. The optimist invents the airplane and the pessimist the parachute. ~Gil Stern

Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

#2 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 28 January 2012 - 08:26 PM

Hi, any one know how to get the FXAA from nVidia working with FSX?Thanks,

If you are referring to this tool http://www.assembla....dated_at&d=desc, then you need to disable AA in FSX and it will work. You can also enable AA in the driver as well, which I think is needed since the full screen AA is pretty awful.Best wishesSteve
Stephen Munn

#3 VirginAus737

VirginAus737

    Member - 1,000+

  • Topic Starter
  • Members
  • 1,596 posts
  • Joined 3 Years and 26 Days Ago.

Posted 28 January 2012 - 08:37 PM

Well I have it disabled in FSX and nVidia Inspector but it still doesn't seem like it is as sharp. I need to know somebody's inspector settings for this. I have AA enabled in the little application for it and FXAA turned on in Inspector.
Both optimists and pessimists contribute to our society. The optimist invents the airplane and the pessimist the parachute. ~Gil Stern

#4 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 29 January 2012 - 06:52 AM

Well I have it disabled in FSX and nVidia Inspector but it still doesn't seem like it is as sharp. I need to know somebody's inspector settings for this. I have AA enabled in the little application for it and FXAA turned on in Inspector.

I have the AA enabled in Inspector (with AA over-ride flag set) as well as using FXAA and that works well. I was using 8xS but dropped it down to 4xS with FXAA as 8xS seemed like overkill. AA is off in FSX.I'm using FXAA really for the blurring effects of the AA which add Depth of Field type visuals and HDR and Bloom.For FXAA I use:AA: Everything to the right (max) except Blur Amount set to notch 3.SHARPEN: OFFHDR: Power set to notch 4, Radius set to minimum.BLOOM: Toggle Preset OFF, Threshold set to 3, width set to 2, power set to 7TONEMAP: Gamma 1, Exposure 4, Saturation 4, Bleach 1, Fog 1TECHNICOLOR: OFFSEPIA: OFF.You will need to tweak things as these settings are for my monitors which are calibrated. You do need AA set in inspector for good results, so don't forget to do it.Best wishesSteve

Edited by Steveo38, 29 January 2012 - 06:54 AM.

Stephen Munn

#5 VirginAus737

VirginAus737

    Member - 1,000+

  • Topic Starter
  • Members
  • 1,596 posts
  • Joined 3 Years and 26 Days Ago.

Posted 29 January 2012 - 05:46 PM

Thanks, I will see if I can get this working.Oh and do you have any filtering set?
Both optimists and pessimists contribute to our society. The optimist invents the airplane and the pessimist the parachute. ~Gil Stern

#6 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 29 January 2012 - 06:54 PM

Thanks, I will see if I can get this working.Oh and do you have any filtering set?

Current just FSX's set to anisotropic, but 16x ansi set in inspector with trilinear set in FSX works just as well.
Stephen Munn

#7 flytn

flytn

    Member

  • Members
  • 44 posts
  • Joined 3 Years and 3 Days Ago.

Posted 06 February 2012 - 11:13 AM

Just wanted to bump this thread and ask a quick question... I noticed that FXAA has options like blur, HDR, bloom and so on. Is this a potential replacement for ENB? I am getting fed up with the constant CTDs, and this seems like a decent alternative. How is the performance of FSX with this running? Any noticeable difference? Steve, can you post some screenshots of it in action? Thanks!

#8 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 06 February 2012 - 11:47 AM

Just wanted to bump this thread and ask a quick question... I noticed that FXAA has options like blur, HDR, bloom and so on. Is this a potential replacement for ENB? I am getting fed up with the constant CTDs, and this seems like a decent alternative. How is the performance of FSX with this running? Any noticeable difference? Steve, can you post some screenshots of it in action? Thanks!

It is a potential replacement as it does offer a different look and feel than ENB which you may or may not like. All the options in FXAA work with FSX. The AA tab does have a performance impact if you have it set to "quality", however the performance mode has no impact on my 560Ti.I would just try it and see, it's very simple to install and uninstall, but just make sure you have AA off in FSX as this stops the FXAA working. FXAA's AA without any AA being set in the Nvidia driver is not very good, so make sure you set something up in Nvidia Inspector.

Edited by Steveo38, 06 February 2012 - 11:50 AM.

Stephen Munn

#9 flytn

flytn

    Member

  • Members
  • 44 posts
  • Joined 3 Years and 3 Days Ago.

Posted 06 February 2012 - 11:53 AM

Just downloaded and I'll give it a shot tonight. Thanks!

#10 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 06 February 2012 - 01:03 PM

Just downloaded and I'll give it a shot tonight. Thanks!

I would start with 4xS in nvidia inspector with AA mode set to override application setting and the following in FXAA:AA: Everything to the left (min).SHARPEN: OFFHDR: Power set to notch 4, Radius set to 2.BLOOM: Toggle Preset OFF, Threshold set to 2, width set to 5, power set to 5TONEMAP: OFFTECHNICOLOR: OFFSEPIA: OFF.Then tweak to your preferences. I would avoid Sharpen as it makes things grainy. ToneMap and Technicolour takes a lot of fiddleing to get right for your screen and are probably not worth it. Sepia is useful if you want an old movie effect for YouTube uploads.Best wishesSteveEDIT: You can update the FXAA settings with FSX running. If you switch from fullscreen to windowed, make the changes and then go full screen again, the FXAA settings will be reflected in FSX.

Edited by Steveo38, 06 February 2012 - 01:15 PM.

Stephen Munn

#11 ZachLW

ZachLW

    FSX and Hardware Forums Moderator

  • Moderator
  • 5,466 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months and 26 Days Ago.

Posted 06 February 2012 - 04:48 PM

I'm not sure how this one hasn't caught on like ENB did. I've got ENB like bloom with no FPS impact and no .dll crashes.

Edited by ZachLW, 06 February 2012 - 04:48 PM.

___________________________________________________________________________________
Zachary Waddell -- Caravan Captain STL -- AVSIM Flight Simulator, X-Plane, Hardware Forums Moderator

Facebook: http://www.facebook.com/zwaddell
Avsim ToS
Avsim Screenshot Rules

#12 flytn

flytn

    Member

  • Members
  • 44 posts
  • Joined 3 Years and 3 Days Ago.

Posted 06 February 2012 - 06:13 PM

Just tried this, wow. Not only do I like the effect better than ENB, but the interface is so much more simple. This one is really a must have!

#13 Kosta

Kosta

    Member - 8,000+

  • Members
  • 9,086 posts
  • Joined 11 Years and 21 Days Ago.

Posted 07 February 2012 - 02:00 AM

Can someone just please post:- where exactly to download - is there a version for FSX? I see there are modified ones...- how do you set it up for HDR effect only?Thanks

#14 Steve38

Steve38

    Member

  • Members
  • 431 posts
  • Joined 5 Years, 8 Months

Posted 07 February 2012 - 07:21 AM

Can someone just please post:- where exactly to download - is there a version for FSX? I see there are modified ones...- how do you set it up for HDR effect only?Thanks

The link to download is above in post number 2. The latest version is FXAAToolHg4.zipEach function has a tick box so you can turn everything off except HDR.Best wishesSteve

Edited by Steveo38, 07 February 2012 - 07:22 AM.

Stephen Munn

#15 Kosta

Kosta

    Member - 8,000+

  • Members
  • 9,086 posts
  • Joined 11 Years and 21 Days Ago.

Posted 07 February 2012 - 04:09 PM

Tested. Don't like it. Like ENB, it makes everything blurry and kinda soft looking. Not something what I'm after...





   
Where Flight Simulation Enthusiasts Gather from Around the World!