Jump to content

  •  


   
Where Flight Simulation Enthusiasts Gather from Around the World!

HOT SPOTS:
 rarrow.gif The 2014 Demographic Survey! - NEW!

rarrow.gif What's new in the Library

rarrow.gif Member Blogs

rarrow.gif Member Reviews - Contribute a Review!
rarrow.gif Bargain Hunters Forum
rarrow.gif Classified, Want, Swap Ads

rarrow.gif AVSIM Team Speak System

rarrow.gif Video Library
rarrow.gif Image Gallery
rarrow.gif Community Links Library
rarrow.gif Tutorials

rarrow.gif FS9. FSX & P3D CTD Guide

rarrow.gif FSX / P3D Configuration Guide

rarrow.gif AVSIM Publications 



Simulation's Premier Resource!

AVSIM is a free service to the flight and simulation communities. Please help us keep it that way. Donate what you can today! Thank you for your support!











. . .
Photo
- - - - -

Help! FSX won't work with Windows 8.1 (official 8.1 release).

windows 8.1 fsx?

  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 gforce96

gforce96

    New Member

  • Members
  • 1 posts
  • Joined 10 Months and 9 Days Ago.

Posted 20 October 2013 - 07:24 PM

Just upgraded to Windows 8.1. Now FSX repeatedly crashes, usually after I click any any option using the drop-down menus. I've tried running it in both Vista and Windows 7 compatibility modes. Here's the error info:

Faulting application name: fsx.exe, version: 10.0.61637.0, time stamp: 0x46fadb14
Faulting module name: atiumdag.dll, version: 9.14.10.984, time stamp: 0x522fc960
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x00024c81
Faulting process id: 0xd58
Faulting application start time: 0x01cecdbb18fa9ac8
Faulting application path: C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\fsx.exe
Faulting module path: C:\WINDOWS\SYSTEM32\atiumdag.dll
Report Id: 97046b5d-39ae-11e3-bea1-d43d7e38f527
Faulting package full name: 
Faulting package-relative application ID:

Any help would be appreciated!



Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

#2 firehawk44

firehawk44

    Forums Director

  • Administrators
  • 10,436 posts
  • Joined 12 Years, 5 Months and 22 Days Ago.

Posted 21 October 2013 - 05:46 AM

This is a known problem with your ATI drivers.  Downgrade your drivers to 13.4.

 

Best regards,

Jim


Jim Young | Forums Director | AVSIM.com
 
You Have Agreed To These. Make Sure You Have Read Them: Terms of Service (ToS) | Screen Shot Rules
Important other links: Privacy Policy | Forum Help | Add Your Site to the Links Database! | Basic FSX Configuration Guide | Request Support | FAQ's                                                                                                                                                                                  



 

Countries Called Home By AVSIM Staff (click on the flag for more information about the country):

 
ca.png Canada | bg.png Bulgaria | gb.png United Kingdom | au.png Australia | ie.png Ireland | in.png India | eg.png Egypt
th.png Thailand | gd.png Grenada | hu.png Hungary | co.png Colombia | nl.png Netherlands | fr.png France | us.png U.S.A.


#3 AVSIM Admin

AVSIM Admin

    ADMIN "BOT"

  • Root Admin
  • 10,431 posts
  • Joined 2 Years, 5 Months and 7 Days Ago.

Posted 21 October 2013 - 05:46 AM

This is an automatic message.

This topic has been moved from "WIN8 OS Forum" to "Crash To Desktop (CTD) Forum". This move has been done for a number of possible reasons.
  • The most likely reason is that the post was off topic.
  • The topic could also have contained images or a video that were not appropriate to the original forum it was posted in.
  • The images might not have been "illustrative" or "explanatory" in nature.
  • The topic could have been moved because we deemed it to be more appropriately placed elsewhere.
Please ensure that your posts are "on topic" and contain illustrative images or videos as appropriate. Do not post videos or images just for entertainment purposes anywhere but in the screen shot or video forums. See our image posting rules here.

Members who continue to post off topic posts can be denied entry to specific forums in order to reduce and remove the practice. Your cooperation is appreciated.
ADMIN BOT... Do not PM or send Email.

#4 Janssen Dalt

Janssen Dalt

    New Member

  • Members
  • 1 posts
  • Joined 10 Months and 1 Day

Posted 28 October 2013 - 08:03 PM

This is a known problem with your ATI drivers.  Downgrade your drivers to 13.4.

 

Best regards,

Jim

 

Windows 8.1 doesn't work under CCC 13.4.

 

I've been desperately looking for a solution to this problem... but apparently, there is none as of yet.



#5 captain bligh

captain bligh

    Member

  • Members
  • 27 posts
  • Joined 2 Years, 11 Months and 23 Days Ago.

Posted 30 October 2013 - 05:54 AM

fsx doesnt work with 8.1 even with nvidia drivers all i get is a ctd it is a problem with either VAS or a corrupt memory controller check out the m.s. compatibilty site


capt. tony porter flying
an I7 2600k with gainward gtx 460 2gb 8mb corsair mem gigabyte Z68A-D3H-B3 MB win 7 64bit

#6 Jude Bradley

Jude Bradley

    Member - 1,000+

  • Members
  • 1,362 posts
  • Joined 7 Years, 5 Months and 15 Days Ago.

Posted 30 October 2013 - 06:09 AM

Works for me,except I was getting ntdll.dll errors when using Alt+Enter.

(with Ulautomationcore.dll installed).

 

Clearing the scenery cache seems to work (so far).

I'm wating to install all my scenery before using Steve's fixer


Boeing777_Banner_Pilot.jpg

Jude Bradley

Beech Baron: Uh, ATC, verify you want me to taxi in front of the 747.
ATC: Yeah, it's OK. He's not hungry.


#7 jbriales

jbriales

    New Member

  • Members
  • 3 posts
  • Joined 3 Years, 3 Months and 1 Day

Posted 30 October 2013 - 07:30 AM

Try running it in the DX10 mode, same here but I run it in dx10 and works OK

 

I also have ATI card



#8 Nathan3219

Nathan3219

    Stop Global Whining

  • Members
  • 691 posts
  • Joined 4 Years and 7 Days Ago.

Posted 30 October 2013 - 07:40 AM

Call Microsoft and complain that their product won't run on their operating system. If enough people call and annoy their reps they will have to fix it or issue a statement that FSX is "no longer supported".


N. Carlin

My FSX Screenshots: http://s933.photobuc...FSX Screenshots

simcheck_sig_banner_cargo.jpg

 

 


#9 EngineRoom

EngineRoom

    Member - 1,000+

  • Members
  • 1,013 posts
  • Joined 8 Years, 11 Months and 25 Days Ago.

Posted 30 October 2013 - 07:47 AM

I've been running FSX (Nvidia card) on a clean install of 8.1 for about three weeks now and it's been absolutely fine.


Nick


#10 Nathan3219

Nathan3219

    Stop Global Whining

  • Members
  • 691 posts
  • Joined 4 Years and 7 Days Ago.

Posted 30 October 2013 - 12:55 PM

I've been running FSX (Nvidia card) on a clean install of 8.1 for about three weeks now and it's been absolutely fine.

 

Good to hear.


N. Carlin

My FSX Screenshots: http://s933.photobuc...FSX Screenshots

simcheck_sig_banner_cargo.jpg

 

 


#11 billkunert

billkunert

    New Member

  • Members
  • 2 posts
  • Joined 1 Year, 1 Month and 4 Days Ago.

Posted 04 November 2013 - 08:21 PM

Microsoft hasn't been responsible for FSX for quite some time-since they closed their game section so I wouldn't expect much help from them.



#12 captain bligh

captain bligh

    Member

  • Members
  • 27 posts
  • Joined 2 Years, 11 Months and 23 Days Ago.

Posted 17 November 2013 - 03:07 AM

after much messing around with the .cfg and trying dx10 which I normally run , I find if I use ftx scenery with a small a/c like caronado stuff it works fine but combine ftx with even the airbus extended and after a while a ctd is a certainty reduce the scenery  or the a/c to something less demanding and it works ok . So am trying to turn off some services to increase the VAS to see if that helps. However I think the problem is something more fundamental


capt. tony porter flying
an I7 2600k with gainward gtx 460 2gb 8mb corsair mem gigabyte Z68A-D3H-B3 MB win 7 64bit

#13 firehawk44

firehawk44

    Forums Director

  • Administrators
  • 10,436 posts
  • Joined 12 Years, 5 Months and 22 Days Ago.

Posted 17 November 2013 - 09:27 AM

This makes sense because the Airbus extended is known to take up more resources.  Don't know if you own the PMDG 777 but they put a blurb in their 777 Intro manual saying their aircraft takes about 700-800 MB of VAS and suggest reducing some of your FSX settings and, if you own things like photoscenery, you need to disable the photoscenery you do not need for your flightplan.  Just one suggestion.  They also recommend not turning off Services as you may create more problems.

 

Best regards,

Jim


Jim Young | Forums Director | AVSIM.com
 
You Have Agreed To These. Make Sure You Have Read Them: Terms of Service (ToS) | Screen Shot Rules
Important other links: Privacy Policy | Forum Help | Add Your Site to the Links Database! | Basic FSX Configuration Guide | Request Support | FAQ's                                                                                                                                                                                  



 

Countries Called Home By AVSIM Staff (click on the flag for more information about the country):

 
ca.png Canada | bg.png Bulgaria | gb.png United Kingdom | au.png Australia | ie.png Ireland | in.png India | eg.png Egypt
th.png Thailand | gd.png Grenada | hu.png Hungary | co.png Colombia | nl.png Netherlands | fr.png France | us.png U.S.A.


#14 Mike November

Mike November

    New Member

  • Members
  • 3 posts
  • Joined 1 Year, 1 Month and 29 Days Ago.

Posted 03 January 2014 - 09:35 AM

I had that "it crashes as soon as I try to change anything" issue right from my upgrade to Win8.1 . Today I decided to reinstall FSX/A completely and... I am unable to get it to run, it crashes to desktop every time I hit the "Start Flight" button...



#15 Driftingisfun106

Driftingisfun106

    Member

  • Members
  • 20 posts
  • Joined 6 Months and 10 Days Ago.

Posted 29 March 2014 - 02:24 AM

Anyway around this crash?